TIRKIZ

Kolekciju Horoskop napravila sam koristeći kamen tirkiz. Evo zašto.

Kamen sreće, ljubavi, bogatstva, moći i zaštite. Donosi nebesku energiju na Zemlju. 

U Europu su ga donijeli križari iz Turske, ime je dobio od francuske riječi „pierre turqouise“- turski kamen. Indijanci vjeruju da tirkiz povezuje duhove neba i mora, Asteci da je tirkiz okamenjena boginja neba, u Perziji je simbol pobjede, Buda ga je koristio kao zaštitu od nepoznatih sila, u Europi su kraljevi ukrašavali svoje krune tirkizom kako bi bili zaštićeni, status u društvu određivao se bogatstvom tirkiza, u mitologiji tirkiz je kamen hrabrih i smjelih ljudi u borbi protiv zla… Sveti, sretni, zaštitnički  kamen.         

U puno kultura ovo je bio muški kamen. Egipatska legenda kaže da je kosa Ra - Boga Sunca napravljena od tirkiza, ali istovremeno dobiva i žensku notu, naime Hator – boginja ljubavi, muzike, radosti i žena nazvana je Damom Tirkiza.

Ovaj kamen uvijek simbolizira zdravlje, procvat i ljubav. Potiče iskrenost i jasnu komunikaciju iz srca. Smiruje napetost, obuzdava svađe, učvršćuje prijateljstva, otklanja tugu i depresiju, aktivira povučene ljude, ubrzava ozdravljenje, moćan je za uzemljenje i zaštitu… Donosi mir, sreću, ljubav, zdravlje i blagostanje u svim područjima života.